Spyware-ul Pegasus ar putea fi blocat în UE

Autoritatea Europeană de Supraveghere a Protecţiei Datelor (EDPS) a solicitat marţi impunerea unei interdicţie asupra controversatului software Pegasus.

Potrivit EDPS, utilizarea Pegasus poate conduce la ”un nivel fără precedent de indiscreţie, capabil să interfereze cu cele mai intime aspecte ale vieţii noastre cotidiene”, noteaza techcrunch.

”O interdicţie asupra dezvoltării şi a desfăşurării în UE a spyware-ului cu capacitatea lui Pegasus ar fi cea mai eficientă opţiune pentru a ne proteja drepturile şi libertăţile fundamentale. În centrul dezbaterii asupra unor instrumente precum Pegasus nu trebuie să se afle doar utilizarea tehnologiei, ci şi importanţa pe care o acordăm dreptului la intimitate”, a explicat EDPS.

Grupul israelian NSO, dezvoltatorul software-ului, susține că vinde Pegasus guvernelor doar în scopul combaterii criminalității și terorismului. Cu toate acestea, mai multe rapoarte au dezvăluit că software-ul a fost folosit pentru a viza jurnalişti, activişti şi politicieni din mai multe state membre ale Uniunii Europene, inclusiv Franţa, Spania şi Ungaria.

Software-ul Pegasus nu poate fi vândut decât statelor, iar aceste vânzări trebuie să obţină undă verde din partea unei comisii speciale a Ministerului Apărării israelian responsabilă cu aprobarea vânzărilor de arme. După ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului şi poate activa aparatul de la distanţă pentru capturi de sunet sau imagini.

NSO a menţionat că nu poate confirma sau infirma vreun actual sau potenţial client pentru Pegasus. Grupul israelian a precizat că îi este imposibil să opereze software-ul după vânzarea acestuia către un client guvernamental.

EDPS a precizat în raportul său că un număr de state membre au recunoscut că au cumpărat software-ul spion. Cu toate acestea, a adăugat adevărata listă de clienți „se poate dovedi mai mare”, deoarece „se pare că un număr de state membre au inițiat cel puțin negocieri cu NSO Group pentru acordarea de licențe a produsului”.

EDPS a adăugat, totuși, că nu poate exclude necesitatea ca software-ul să fie implementat în circumstanțe excepționale, de exemplu, pentru a preveni o amenințare iminentă foarte gravă, cum ar fi terorismul. Autoritatea cu sediul la Bruxelles a mai spus că, dacă guvernele folosesc Pegasus, ar trebui să aplice opt pași, inclusiv să se asigure că orice forme de monitorizare sunt „semnificative și eficiente” și să aplice strict regulile UE de confidențialitate.

Gabriel Zamfir

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...