Procurorul general din Texas a intentat un proces împotriva Meta Platforms Inc., compania-mamă a Facebook. Compania este acuzată pentru faptul că tehnologia de recunoaștere facială ar fi încălcat legile de confidențialitate a persoanei, referitoare la datele biometrice, din statul american.
Procesul, intentat la tribunalul districtual de stat din Marshall de către procurorul general din Texas, Ken Paxton, solicită sancțiuni civile de sute de miliarde de dolari, potrivit surselor Wal Street Journal.
Potrivit lui Paxton, captarea de către companie a datelor biometrice din fotografiile pe care utilizatorii le-au încărcat din 2010 până la sfârșitul anului trecut a dus la „zeci de milioane de încălcări” ale legii din Texas.
„Facebook a colectat în secret cele mai multe informații personale ale texanilor – fotografii și videoclipuri – pentru propriul profit corporativ”, a spus domnul Paxton. „Legea statului Texas a interzis astfel de colectări de date fără consimțământ de mai bine de 20 de ani. În timp ce texanii obișnuiți au folosit Facebook pentru a împărtăși fotografii cu cei dragi prietenilor și familiei, acum știm că Facebook a ignorat cu legea din Texas în ultimul deceniu.”
Facebook nu a răspuns solicitării Wall Street Journal de a comenta subiectul.
Antecedentul Illinois
Facebook a soluționat anterior un alt proces pentru practicile sale de recunoaștere facială pentru aproximativ 650 de milioane de dolari. Acțiunea colectivă depusă în 2015 a fost introdusă în temeiul legii privind confidențialitatea biometrică din Illinois, care este similară în unele privințe cu legea din Texas. Ambele legi necesită consimțământul persoanelor înainte ca identificatorii lor biometrici să poată fi capturați.
În cazul acțiunii colective, avocații Facebook au spus că legea Illinois nu se aplică metodei sale de identificare a utilizatorilor în fotografii. Compania a mai spus că le-a oferit utilizatorilor posibilitatea de a renunța la această funcție.
Eforturile Facebook de a respinge cazul de acțiune colectivă au eșuat, iar compania a soluționat cazul în 2020.
Procesul din Texas – în special dimensiunea sancțiunilor civile solicitate – indică impactul pe care legile de confidențialitate din ce în ce mai răspândite l-ar putea avea asupra operațiunilor marilor companii de tehnologie.
După ce a devenit cunoscută soluționarea de către Facebook a cazului de acțiune colectivă din Illinois, Texas a trimis propria sa citație civilă companiei pentru a afla informații despre sistemul de recunoaștere facială.
Facebook a anunțat că va pune capăt sistemului de recunoaștere facială în noiembrie anul trecut.
„Aceste protecții procedurale sunt deosebit de cruciale în lumea noastră digitală, deoarece tehnologia permite acum colectarea și stocarea angro a identificatorilor biometrici unici ai unei persoane – identificatori care nu pot fi modificați dacă sunt compromise sau utilizate greșit”, a scris judecătorul districtual american James Donato în cazul de acțiune colectivă. „Când un serviciu online pur și simplu ignoră procedurile din Illinois, așa cum se presupune că a făcut-o Facebook, dreptul persoanei de a-și păstra confidențialitatea biometrică dispare.”
Oficialul statului Texas spune că sistemul de recunoaștere facială al Facebook a ignorat cerințele legale ale statului pentru a captura trăsăturile faciale ale utilizatorilor.
„Timp de peste un deceniu, în timp ce se prezenta ca un loc de întâlnire de încredere pentru texani pentru a se conecta și a împărtăși momente speciale cu familia și prietenii, Facebook a capturat, a dezvăluit, a reținut în mod ilegal și a profitat de pe cele mai personale și extrem de sensibile ale texanilor. informații: înregistrări ale geometriilor faciale ale acestora, pe care legea Texas le numește identificatori biometrici”, susține statul, conform unui proiect al plângerii publicate de The Wall Street Journal.
Legea din Texas interzice capturarea identificatorilor biometrici ai oamenilor fără consimțământul lor informat și interzice partajarea acestor informații.
Spre deosebire de legea din Illinois, care a dus la acțiunea colectivă, legea din Texas poate fi aplicată numai de procurorul general al statului. Legea din Texas prevede, de asemenea, o penalizare de 25.000$ per încălcare. Plângerea estimează că cel puțin 20 de milioane de texani erau membri Facebook în 2021.
Citația civilă emisă de Texas a cerut toate materialele pe care Facebook le-a produs ca răspuns la procesul de acțiune colectivă.
Anunțul Facebook, din noiembrie anul trecut, în care anunța că va înceta să mai folosească sistemul său de recunoaștere facială a stârnit îngrijorarea publicului cu privire la tehnologie. „Închidem sistemul de recunoaștere facială de pe Facebook”, a spus compania într-o postare pe blog, explicând că va „șterge șabloanele individuale de recunoaștere facială ale a peste un miliard de oameni”.
Oficialii din Texas spun că vor căuta să aplice penalități civile pentru încălcările anterioare ale legii și că ar încerca să oprească orice utilizare necorespunzătoare în viitor, sugerând că Meta ar putea păstra în continuare unele dintre datele de recunoaștere facială pe care le-a colectat.
„Facebook a anunțat, în noiembrie 2021, că va înceta utilizarea funcției de recunoaștere facială pe platforma sa de socializare Facebook”, se arată în proiectul de acuzare. „Facebook nu și-a asumat un astfel de angajament cu privire la niciuna dintre celelalte platforme sau operațiuni sub umbrela sa corporativă, cum ar fi Instagram, WhatsApp, Facebook Reality Labs sau Metaverse.”
Într-o postare pe blog în care anunță că încetează utilizarea recunoașterii faciale, Facebook a spus că va „continua să lucreze la aceste tehnologii și să angajeze experți externi… [Dar] pe fondul acestei incertitudini continue, credem că limitarea utilizării recunoașterii faciale la un set restrâns de cazuri de utilizare este adecvat.”
În acuzația venită dinspre statul Texas se mai notează că Facebook a obținut brevete pentru sisteme „în care consumatorii care rătăcesc prin magazine sau stau la ghișeele de casă li se scanează fețele și se potrivesc cu profilurile lor de rețele sociale”.
Investigația din Texas în sine ar fi putut încetini cel puțin o parte din oprirea sistemului de recunoaștere facială. După anunțul companiei de la începutul lunii noiembrie, autoritățile din Texas au cerut ca datele relevante să fie păstrate în timp ce statul investighează problema.
Într-o scrisoare ulterioară din 10 noiembrie, oficialii din Texas au spus că Facebook a confirmat că Meta „nu va șterge niciun cod sursă legat de sistemul de recunoaștere facială al Facebook” și că va „păstra toate metadatele legate de sistem”, inclusiv date suficiente pentru a identifica utilizatori din Texas, care aveau recunoașterea facială activată și care aveau șabloane de fețe salvate.
Facebook menționat că șabloanele faciale în sine nu sunt materiale și ar putea fi șterse, conform scrisorii din 10 noiembrie către biroul procurorului general din Texas. Biroul procurorului general și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest lucru și a cerut Meta să nu ștergă nicio informație de șablon facial pentru rezidenții din Texas din trecut sau din prezent.