NFT-urile au schimbat arta | Care va fi viitorul lucrărilor de artă și artiștilor

Jetoanele nefungibile (NFT) pot transforma aproape orice în ceva care poate fi colectat și comercializat digital. De la un meme la codul sursă al World Wide Web. În 2021, arta NFT a crescut vertiginos, Beeple (alias Mike Winkelmann) devenind al treilea cel mai valoros artist în viață după David Hockney în ceea ce privește prețurile obținute la licitații pentru lucrările sale. Cea mai mare vânzare a sa a depășit 69,3 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s.

Dar locul 1 pe podium aparține NFT-urilor comunitare, cum este Cryptopunks, ale căror 10.000 de lucrări de artă generate algoritmic au depășit de 1 miliard de dolari de când au fost date pentru prima dată gratuit acum mai puțin de cinci ani. Întrucât colecționarii aduc profituri de aproape un milion la sută din investițiile lor, nu este de mirare că artiștii, casele de licitații și chiar organizații precum Asociația Națională de Baschet din SUA, care deține clipuri digitale ale jocurilor, se implică.

În 2022, arta NFT va trece dincolo de frenezia speculativă din primele zile la o creștere de zilnică cu două cifre.

Cel mai probabil arta va deveni gamificată, pe măsură ce noile triburi digitale se adună sub masca de punks, maimuțe, pinguini, pisici și alte moduri de autodefinire. Așteptați-vă să vedeți artiștii răspunzând la cererea aparent nesățioasă de arhetipuri și trăsături care atrag o nouă generație de colecționari digitali către metaverse – amintind de grupurile antropomorfizate din camerele de chat AOL la începutul anilor 1990.

Colecționarilor nu le va păsa dacă o lucrare este făcută de om sau un obiect de colecție digital generat de un algoritm, deoarece piețele se dublează din cauza penuriei digitale verificabile și a noilor formate de licitație îndrăznețe.

Autoritățile de reglementare vor căuta, de asemenea, să reducă standardele duble în vânzările de opere de artă fizice și digitale. În Europa, orice dealer care vinde o lucrare fizică pentru mai mult de 10.000 EUR trebuie să respecte liniile directoare stricte împotriva spălării banilor. Pe de altă parte, vânzările NFT nu sunt încă reglementate. Artiștii vor beneficia de fluxul de redevențe din vânzare NFT. Aceste redevențe persistente, de obicei zece la sută, vor perturba și slăbi poziția dealerilor tradiționali. Artiștii și colecționarii vor fi legați împreună mai strâns ca niciodată, fiecare nouă vânzare generând venituri instantanee pentru creatorul său.

Eforturile de a extinde redevențele artiștilor pe piețe prin registre de redevențe și noi standarde contractuale vor fi îngreunate de lipsa standardelor pe principalele piețe NFT. Dar promisiunea de redevențe și dorința de înregistrări blockchain vor duce la tranzacționarea mai multor opere de artă fizice ca NFT, oferind o mai mare transparență pe piața de artă.

Autenticitatea tranzacțiilor pe orice blockchain nu va împiedica, totuși, conturile de artist frauduloase, iar cumpărătorii vor aprecia autentificarea suplimentară de la identitățile verificate până la certificarea artistului. Promisiunea eternității va prezenta, de asemenea, noi provocări, deoarece piețele stabilesc cea mai bună modalitate de a asigura accesibilitatea permanentă a operelor digitale ale artiștilor lor. IPFS, protocolul Interplanetary File System, va rămâne modalitatea preferată de a face acest lucru, dar protocoalele de stocare în lanț, cum ar fi Arweave, vor câștiga teren în cursa pentru a asigura viața veșnică pentru lucrările de artă.

Muzeele sunt bine plasate pentru a contribui la conservarea digitală, dar vor trebui să colaboreze cu furnizorii de tehnologie și să se miște rapid pentru a rămâne relevante. Noile generații și-au dorit, din punct de vedere istoric, noi forme de artă, de la comercial la nivelul străzii, iar în acest sens estetica cripto-artei nu este diferită. Cu toate acestea, mecanismele simbolice care stau la baza acestei forme de exprimare vor schimba întreaga piață de artă și vor rescrie înțelegerea noastră despre proveniență.

„Tot ceea ce îți poți imagina este real”, a spus Picasso.

Cu artiști și ingineri care conduc inovația NFT, arta posibilului nu a fost niciodată mai mare.

Credit foto: Pexels

andrei.nistor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai recente știri

spot_img

Abonează-te la cele mai recente știri din IT, Digitalizare, Tehnologii & Crypto

Te-ar putea interesa și...