More

  Bill Gates spune că pandemia Covid-19 poate fi ultima din istorie, dacă facem aceste 3 lucruri

  Pandemia de Covid-19 poate fi ultima pandemie majoră cu care omenirea s-a confruntat, dacă luăm măsuri acum pentru a ne pregăti pentru următoarea amenințare, spune Bill Gates, care și-a prezentat recomandările pentru oprirea următorului virus mortal în noua sa carte ”How to Prevent the Next Pandemic”, care va fi publicată pe 3 mai.

  „Nu trebuie să facem asta din nou”, scrie Gates într-o postare pe blog, care anunță cartea.

  Poate părea o afirmație ambițioasă, dar el cercetează aceste lucruri de mult timp. De fapt, în 2015, Gates a avertizat despre pericolele pe care le-ar putea prezenta un virus din aer. Chiar și la acea vreme, el a spus că omenirea are mijloacele pentru a preveni răspândirea unei pandemii mortale, dacă ne-am pregăti pentru ea în același mod în care ne pregătim în prezent pentru război, cu armate permanente, antrenament continuu și simulări care seamănă cu jocurile de război desfășurate frecvent astăzi.

  Care sunt recomandările sale actuale pentru limitarea următoarei pandemii înainte ca aceasta să aibă șansa să se răspândească? Iată cele trei elemente ale planului său pe care le descrie într-un scurt videoclip care însoțește postarea pe blog:

  1. Îmbunătățirea sistemelor de sănătate de pretutindeni

  Avem nevoie de sisteme de sănătate mai bune, în special în țările în curs de dezvoltare, spune Gates. Este ușor de văzut cum ar ajuta acest lucru. La momentul în care varianta Omicron a apărut pentru prima dată în Africa de Sud, mai puțin de un sfert din populația sa era complet vaccinată și foarte puțini oameni primiseră vaccinuri de rapel.

  Unii experți cred că această rată scăzută de vaccinare a oferit virusului mult mai multe șanse pentru mutații. Dar, în timp ce Omicron pare a fi mai blând decât formele anterioare de Covid, trebuie să ne gândim că lucrurile ar fi putut merge în sens invers. Sisteme de asistență medicală mai bune în țările în curs de dezvoltare ar însemna, de asemenea, teste mai răspândite și un risc mai mic ca oamenii să-i infecteze pe alții dacă au virusul, dar nu știu că îl au.

  2. Construirea unui sistem global de supraveghere a agenților patogeni

  Detectarea timpurie este cheia pentru a opri răspândirea următorului virus mortal, explică Gates. Când virusul Ebola a apărut pentru prima dată, nu existau epidemiologi care să călătorească la locurile afectate și să studieze agentul patogen. Rapoartele de caz au fost întârziate și inexacte, a spus Gates la acea vreme. Lucrurile sunt mai bune acum, dar este nevoie de și mai multe îmbunătățiri. Dacă vom construi capacități de supraveghere a agenților patogeni la nivel mondial, spune el, „indiferent în ce țară apare, putem aplica resurse și putem înțelege ce se întâmplă foarte repede”.

  3. Continuarea inovațiilor în ceea ce privește detecția, tratamentul și prevenirea

  Avem nevoie de inovare continuă în trei domenii cheie: diagnostic (adică testare), terapie și vaccinuri, spune Gates. Inovația ar putea însemna că vaccinurile, testele și tratamentele sunt dezvoltate și distribuite pe scară largă, mult mai repede decât s-a întâmplat de data aceasta.

  „Acest lucru va face posibil ca pandemiile dezastruoase să devină un lucru din trecut”.

  Poate părea un obiectiv ambițios, dar suntem deja parțial acolo, spune el.

  „Progresul pe care l-am făcut în ultimii doi ani – inclusiv salturile uriașe pe care le-am făcut cu vaccinurile și cunoștințele pe care le-am dobândit despre bolile respiratorii – ne-au pus deja pe calea succesului”, scrie Gates în postarea lui de pe blog.

  Spre deosebire de 2015, când Gates a propus pentru prima dată unele dintre aceste măsuri, lumea știe acum cât de multe daune poate provoca o pandemie în ceea ce privește viețile pierdute, tulburările economice și perturbarea societății în general.

  „Momentul este de partea noastră”, conchide Gates.

  „Dacă facem alegerile și investițiile corecte, putem face din Covid-19 ultima pandemie.”

  Foto: Facebook Bill Gates

  andrei.nistor

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...