More

  DNSC: Atenție la paginile false de social media care distribuie atacuri de tip #phishing / #scam ce au ca țintă utilizatorii interesați să investească în criptomonede

  Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC a lansat o nouă alertă prin care avertizează utilizatorii social media să se ferească de paginile false care au ca țintă utilizatorii interesați să investească în criptomonede.

  Cea mai nouă tentativă de phishing copiază identitate vizuală a Tesla, pentru a convinge potențialele victime să ofere date cu caracter personal sau financiar, sub pretextul că pot achiziționa criptomonede lansate de populara companie americană, avertizează DNSC pe pagina oficială de Facebook.

  În acest caz, atacatorii folosesc imaginea companiei americane și a celebrului Elon Musk pentru a pretinde că Tesla a lansat o nouă criptomonedă, tocmai pentru că acesta din urmă este extrem de vocal pe subiectul #crypto. Așadar, infractorii ciberentici încearcă să profite de această asociere logică, pentru a pretinde că Tesla a lansat o monedă și că va fi o investiție bună. Din păcate pentru cei care cad în plasa infractorilor cibernetici, este vorba despre o capcană. Mai mult, fiind în faza premergătoare lansării oficiale, utilizatorul ar trebui să se grăbească pentru a putea achiziționa monede la un preț preferențial.”, informează DNSC.

  Autoritatea a transmis și o serie de recomandări către utilizatori:

  • Dacă o ofertă din online pare prea bună ca să fie adevărată, verificați existența acestei promoții pe canalele oficiale ale companiei respective! La o scurtă analiză se poate observa, de exemplu, că domeniul presale-ico[.]com nu aparține celor de la Tesla și a fost înregistrat acum câteva zile (5 februarie). Fiți atenți la corectitudinea gramaticală și de exprimare a textului! Eventuale erori flagrante pot fi un indiciu că este vorba despre un posibil atac.
  • Evitați furnizarea de date personale, date financiare sau de autentificare, dacă vă sunt cerute explicit online, mai ales dacă vi se promite un câștig rapid!
  • Raportați astfel de pagini care propagă concursuri, promoții false sau oportunități ireale de câștig. Mai multe raportări într-un timp scurt către rețeaua socială în cauză pot duce la suspendarea rapidă a paginii care propagă conținut fraudulos.
  • Dacă ați oferit date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, vă recomandăm să luați imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului și monitorizarea tranzacțiilor din cont! Dacă ați suferit pagube materiale, va trebui să depuneți o plângere la Poliția Română. Totodată, notificați Directoratul la telefon 1911 sau pe mail la alerts[@]dnsc[.]ro.

  DNSC a lansat, împreună cu Poliția Română, o platformă cu informații și sfaturi despre siguranța în mediul online. Platforma “Siguranță Online” a fost lansată în luna octombrie a anului trecut cu un experiment online: mai multe site-uri au găzduit bannere (sub formă de reclame) de tipul celor înșelătoare – de tip phishing -, pentru a încerca ușurința cu care utilizatorii de pe internet cad în capcana unui câștig sigur:

  Astfel, în 6 zile de campaniepeste 6.700 de persoane au dat click pe un banner care le promitea un câștig sigur (55%), câștigarea unor aparate de folosință îndelungată (38%), investiții sigure (5%) sau o vacanță de vis (2%). Majoritatea celor care au dat click sunt bărbați (60%) cu vârsta între 35-54 ani. După accesarea banner-ului de test, cetățenii au fost redirecționați către sigurantaonline.ro” pentru efectuarea testului, notau, la acel moment, cei de la DreptulLaBanking, partener al platformei.

  Gabriel Zamfir

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  - Advertisement - spot_img

  You might also like...