Dacă Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa date de la utilizatorii săi europeni pe servere din SUA, Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa, a avertizat proprietarul giganților rețelelor sociale în raportul său anual.
Problema cheie pentru Meta este transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și prin alte modele de acorduri pe care Meta le folosește sau le folosește pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în UE.
În raportul său anual către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, Meta avertizează că, dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze actuale modele de acorduri sau unele ”alternative”, compania „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în UE.
Vezi paginile 10 și 36 din raportul de mai jos:
21561789Împărtășirea datelor între țări și regiuni este esențială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a subliniat Meta.
Prin urmare, compania a folosit anterior cadrul transatlantic de transfer de date numit Privacy Shield ca bază legală pentru a efectua aceste transferuri de date.
Acest tratat a fost însă anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcării protecției datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului.
Pe lângă Privacy Shield, Meta folosește și modele de acorduri, sau Clauze Contractuale Standard, ca bază legală principală pentru prelucrarea datelor de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Aceste acorduri model sunt, de asemenea, supuse controlului la Bruxelles și în alte părți ale UE.
Spre exemplu, comisia irlandeză pentru protecția datelor a declarat încă din august 2020 că utilizarea modelelor de acorduri nu este în conformitate cu GDPR, declarația fiind însă una provizorie până la finalizarea cercetării.
Procesarea datelor europene pe serverele americane a trebuit, prin urmare, să fie suspendată de către IDPC (Irish Data Protection Commission – Comisia irlandeză pentru protecția datelor). Cu toate acestea, a fost doar o concluzie preliminară, așa că, de fapt, nu a intervenit nicio schimbare.
Compania a mers în instanță pentru a opri ordinul, dar judecătorii au decis că ancheta IDPC poate continua.
Verdictul final este așteptat să fie publicat în prima jumătate a acestui an. În cazul în care IDPC constată într-adevăr că modelele de acorduri sunt ilegale, Meta poate decide că nu mai este fezabil să ofere unele dintre serviciile sale în UE.