More

  „Motorul elicoidal” poate atinge 99% viteza luminii, potrivit NASA

  Când vine vorba de spațiu, există o problemă cu impulsul nostru uman de a merge în toate locurile și de a vedea toate lucrurile. O problema mare. Este, ei bine, spațiul. E mult prea mare. Chiar și călătorind cu viteza maximă pe care o permite Universul, ne-ar dura ani să ajungem la cea mai apropiată stea vecină.

  Dar un alt impuls uman este găsirea de soluții la marile probleme. Și asta a făcut inginerul NASA David Burns în timpul său liber. El a produs un concept de motor care, spune el, ar putea teoretic să accelereze la 99% din viteza luminii – totul fără a utiliza propulsor.

  El a postat-o pe serverul de rapoarte tehnice ale NASA sub titlul „Motor elicoidal” și, pe hârtie, funcționează exploatând modul în care masa se poate schimba la viteze relativiste – cele apropiate de viteza luminii în vid. Nu a fost încă examinat de un expert.

  Este de înțeles că această lucrare a provocat zgomot care se apropie de nivelurile observate în primele zile ale EM Drive. Și da, chiar și unele titluri care susțin că motorul ar putea „încălca legile fizicii”.

  Dar, deși acest concept este fascinant, cu siguranță nu va distruge fizica prea curând.

  Ca un experiment de gândire pentru a-și explica conceptul, Burns descrie o cutie cu o greutate înăuntru, înfiletată pe o linie, cu un arc la fiecare capăt care săre înainte și înapoi. Într-un vid – cum ar fi spațiul – efectul acestui lucru ar fi de a mișca întreaga cutie, greutatea părând să stea nemișcată, ca un gif stabilizat în jurul greutății.

  În general, cutia s-ar mișca în același loc – dar dacă masa greutății ar crește într-o singură direcție, ar genera o împingere mai mare în acea direcție și, prin urmare, o deplasare.

  Conform principiului conservării impulsului – în care impulsul unui sistem rămâne constant în absența oricăror forțe externe – acest lucru nu ar trebui să fie complet posibil.

  Dar! Există o lacună a relativității speciale. Ura pentru relativitatea specială! Conform relativității speciale, obiectele câștigă masă pe măsură ce se apropie de viteza luminii. Deci, dacă înlocuiți greutatea cu ioni și cutia cu o buclă, puteți, teoretic, ca ionii să se miște mai repede la un capăt al buclei și mai lent la celălalt.

  Dar drive-ul lui Burns nu este o singură buclă închisă. Este elicoidal, ca un arc întins – deci „motor elicoidal”.

  „Motorul accelerează ionii limitați într-o buclă până la viteze relativiste moderate și apoi le variază viteza pentru a face modificări ușoare ale masei lor. Motorul mișcă apoi ionii înainte și înapoi de-a lungul direcției de deplasare pentru a produce forță”, a scris el în rezumatul său.

  „Motorul nu are piese în mișcare, în afară de ioni care călătoresc într-o linie de vid, prinși în câmpuri electrice și magnetice.”

  Sună foarte frumos, nu? Și este – în teorie. Dar nu este fără probleme practice semnificative.

  Potrivit New Scientist, camera elicoidală ar trebui să fie destul de mare. Aproximativ 200 de metri (656 de picioare) lungime și 12 metri (40 de picioare) în diametru, pentru a fi precis.

  Și ar trebui să genereze 165 de megawați de energie pentru a produce 1 newton de forță. Acesta este echivalentul unei centrale electrice pentru a produce forța necesară pentru a accelera un kilogram de masă pe secundă pătrat. Deci multă intrare pentru o ieșire micuță. Este oribil de ineficient.

  Dar în vidul spațiului? S-ar putea să funcționeze. „Motorul în sine ar fi capabil să ajungă la 99% din viteza luminii dacă ai avea suficient timp și putere”, a spus Burns pentru New Scientist.

  Și iată cealaltă chestie. Oamenii – nu toți, dar încă mulți – doresc cu disperare să meargă în spațiul interstelar. S-ar putea să nu ajungem niciodată acolo. Dar dacă nici măcar nu încercăm să ne gândim la asta, acel „s-ar putea” devine un „cu siguranță”.

  Burns observă problema eficienței în prezentarea sa și, de asemenea, adaugă că munca sa nu a fost revizuită de experți și ar putea exista erori la matematică. Nu avem tocmai modelele pentru un motor de călătorie în spațiu complet funcțional aici.

  Ceea ce avem este o bază care ar putea fi folosită pentru a dezvolta un astfel de motor. Ceea ce avem este un vis al călătoriei spre stele.

  redactia digitalio

  Stay in the Loop

  Get the daily email from CryptoNews that makes reading the news actually enjoyable. Join our mailing list to stay in the loop to stay informed, for free.

  Latest stories

  S-ar putea să-ți placă și...