Conform CyberNews, în 2022 atenția specialiștilor în securitate cibernetică ar trebui să se îndrepte către opt tendințe principale:
- Organizațiile mari ar trebui să se aștepte la creșterea numărului de atacuri ransomware. Se anticipează explotarea nou descoperitei vulnerabilități Log4J. Munca de la distanță va mări suprafața de atac a grupurilor de extorcare cibernetică.
- Lansarea de proiecte false de finanțe descentralizate (Decentralized Finance sau DeFi) sau industria de criptomonede va produce pagube de sute de milioane de dolari.
- Spionajul cibernetic sprijinit de puteri statale și direcționat împotriva organizațiilor guvernamentale și a infrastructurilor critice va crește în intensitate și va afecta industria farma, zona academică și industria energetică. Rusia, China și Iran vor fi în spatele celor mai sofisticate campanii.
- Atacurile asupra lanțurilor de aprovizionare, orchestrate tot de actori statali, vor deveni din ce în ce mai obișnuite afectând aplicațiile informatice folosite de această industrie. Succesul SolarWinds și Kaseya sunt un precedent care încurajează astfel de atacuri.
- Deepfakes sau impersonarea folosind tehnologii digitale cu scopul răspândirii de informații false sau furtului de identitate vor fi folosite din ce în ce mai frecvent de către escrocii cibernetici profitând de nivelul crescut de sofisticare al tehnologiilor necesare.
- Criza de specialiști în securitate cibernetică se va agrava din cauza cererii crescute iar costul acestora va crește. Femeile sunt încă subreprezentate în această industrie dar trendul este crescător în direcția remedierii.
- Internetul lucrurilor (IoT) va deveni o țintă din ce în ce mai atractivă, lucru favorizat și de extinderea rețelelor 5G. Sunt așteptate și atacuri IoT ransomware.
- Industria spațială devine țintă pentru atacatorii cibernetici atât în ceea ce privește infrastructura de sateliți cât și proprietatea intelectuală deținută de companii implicate în cercetări privind misiuni spațiale.
Pentru comunitatea cyber din România, atât cea publică cât și cea privată, 2022 vine cu multe provocări. În 2021 sectorul a fost dinamic și este cu temele făcute, comparativ cu alte zone digitale.